I ett Stockholm med bostadsbrist och småbarnsfamiljer blir det inte ovanligt att människor tar till allt mer kreativa sätt för att råda bot på trångboddheten. Och även om vi kan argumentera för att det inte är det mest bekväma, så är det i alla fall betydligt mer miljövänligt att inte bo för stort. Det gäller att utnyttja de möjligheter som finns, och tänka bort golvyta.

Det är vanligt idag att göra om sitt boende från grunden. Mer om det kan du läsa i ett tidigare inlägg om att renovera en gjutjärnsspis med bläster för att skapa en sekelskiftesromantik. I det exemplet hade ett par omvandlat sin mexitegelvilla från 70-talet till ett sekelskifteshus. Från det exemplet trodde du kanske att du sett allt. Men smaka på det här: en trerummare, med kök, vardagsrum och två sovrum, ett loft och ett matbord plats för tio personer? På 40 kvm, alltså.

Jo, för lyckas du få tag på en sekelskifteslägenhet du har råd med, så kan du ju alltid bygga uppåt också. De är ju nämligen välkända för sina höga tak.

Smarta planlösningar

Det är i stockholmdirekt.se vi kan läsa om den nästan löjligt yteffektiva lösningen som den frånskilda småbarnspappan tog till när han separerade. För att inte barnen skulle behöva flytta från sitt område så valde han att köpa en lägenhet på Norrmalm, som han renoverade om så att alla kunde stänga dörren om sig.

Det börjar bli större efterfrågan på vikväggar och skjutdörrar. Folk bygger själva om sina ettor och tvåor till enklare treor och fyror. Och även om det finns skäl att tycka att det blir trångt, så är det faktiskt mer miljövänligt! För i västvärlden bor vi på allt för många kvadratmeter per individ, om vi ska fortsätta bli fler människor på jorden.

Den nya innovationshetsen utnyttjar all yta den kan få. I Stockholm finns urbana bönder, ”stadsbönder” som odlar groddar och microgreens, helt utan att du märker det. För de håller till i gamla underjordiska lager, garage och andra, smått dolda, utrymmen.