gro%cc%88n-va%cc%88ggAllt fler funderar idag över att renovera sitt hem eller delar av sitt hem på egen hand, vilket är positivt för den enskilde på ekonomiska plan. Men risken för att något inte blir fackmannamässigt gjort är då större vilken i sin tur kan leda till att det blir dyrare än man tänkt i slutändan ändå. Här följer tips till dig som tänker renovera.

Om du tänkt renovera själv så finns det ett första steg att ta i rätt riktning, nämligen att införskaffa bra utrustning, till exempel Bahco verktyg. Ett givet steg två är att ta reda på vad du kan göra själv och vad du behöver anlita yrkesmän till. Man ska inte ta sig vatten över huvudet och tro att man kan göra alla steg i renoveringen själv, det kommer sannolikt bli en dyr historia som kan kantas av saker som vattenskador och mögel. Om du exempelvis ska renovera badrummet kan du själv installera tvättmaskin, byta dusch till badkar, byta ut handfat och riva, men kakelsättning, borrning, förflyttning av badkar, golvvärme, byte av kranar, och flytt av badrum till ett annat rum bör du lämna åt proffsen, skriver Expressen. När det gäller resten av hemmet så kan man ha som tumregel att allt som rör bygge av våtrum som kök. Tvättstuga och badrum samt allt som gäller el och stomme av hus, bör man inte göra själv utan anlita yrkesmän till.

Se upp för fuskbyggare

Det är enkelt att låta den snåla sidan ta vid och anlita den byggare eller yrkesman som är billigast. Men, gör inte det utan att ta reda på mer. Det billigaste är inte alltid den bästa, likaså som den dyraste kanske inte heller är det bästa. Innan du anlitar någon är det viktigt att ta referenser från flera företag, kolla kreditupplysningar och kontrollera att det har F-skattsedel och är momsregistrerade. Gör en budget för ditt bygge och lägg på lite extra för oförutsedda utgifter. Gå även igenom avtalsförslag noggrant, läs fler tips här.

Andra fällor i bygget

Det finns också mycket annat att passa sig för. Det kan du läsa mer om i en artikel från byggproffsen i TV4 Bygglov. Ett par råd som ges är att inte renovera sönder sina relationer till familjen och att passa sig för att göra en för stram tidsplan.