Hur gör man egentligen om sitt hus bäst? Det finns det jättemånga svar på, beroende på vem du frågar och var samt när. Men många skulle nog säga att det bästa är att renovera varsamt, eftertänksamt och med god planering och kunskap, sedan skadar det ju inte heller om en har råd med det en tar sig för, notan kan landa betydligt högre upp än vad man förväntar sig.

I Sydsvenskan kan vi läsa om hur en trist mexitegelvilla från 1970-taletshttp://www.dreamstime.com/-image15222444 lådhusbygge förvandlades till ett hus som ser ut att härstämma från sekelskiftet, det magiska sekelskiftet mellan 1800-talet och 1900-talet, inte sekelskiftet då Adidas och silverkläder var på högsta modet. Det som paret har gjort sedan de köpte huset är bland annat att:

  • läst sig till gamla metoder; ambitionen har varit att återskapa så långt det går
  • flera års omsorgsfull renovering
  • karvat upp flera lager mattor och tjära på golvet
  • Den snirkliga stuckaturen i taken har lagats med gips, och trasiga golvlister har renoverats och kompletterats
  • Innerdörrarna rensades på masonitskivor och fram trädde vackra spegeldörrar

Något som paret även har gjort är att ha renoverat en gjutjärnsspis. Bläster och svärtning är redskapen och metoderna som användes och nu ser den nästan ut som en gjutjärnsspis från förra sekelskiftet. En bläster kan vara bra att ha när en gör om i ett gammalt hus, med en sådan rengör man från grunden.

Sekelskifte på olika sätt

KakelugnEn annan som brinner för sekelskiftets magi och mystiska charm är en vi kan läsa om i en artikel i DN Bostad. Många lägenheter i Stockholm är just från denna tid, vilket i sig är underbart, men de gör sig också allra bäst varsamt renoverade. Nyckelord för en sekelskifteslya är högt till tag, ljust färgsatta och höga bröstpaneler. I artikeln har däremot lägenheten fått en helt egen charm genom att bli färgstarkt målad, personligt inredd med turkosblå heltäckningsmatta och kulörta kuddar. Även färgen Koltrastblå är ”på tapeten”.

Vill man däremot ha det lite mer romantiska Belle Epoque-sekelskiftet så är det en bra idé att ta sig en titt på olika strandbelägna ägor runt skärgården i Stockholm, med glasverandor och rosa pelargoner, vita dubbeldörrar, snickarglädje, ockragult, vitt och grönt. Gärna en eller två kakelugnar och breda golvtiljor. Mer om pärlor vid kustbandet kan vi läsa om här i en artikel i Expressen Leva & Bo, som har mycket bilder och tips på hur en kan fånga just den klassiska sekelskifteskänslan á la Carl och Karin Larsson.

Oavsett hur man vill bo och hur man vill renovera kan det vara bra att ha en del saker i tankarna, som isolering för vintern, smarta lösningar som sänker elkostnader och är bättre för miljön. Om huset till exempel är så gammalt att det endast är vedeldat så kanske det blir lite mycket att elda tre kaminer om dagen i vintertid, då kanske det är bra att investera i andra, rimligare, alternativ. Men det finns ju givetvis även en charm i att leva och bo enkelt, utan allt för mycket hjälpmedel, lite slit ska man också få leva med helt klart.