Flytthjälp är en uppskattad tjänst och allt fler använder sig av den. Detta speciellt sedan riksdagen bestämde sig för att inkludera ett antal flyttjänster i rutavdraget.

packet-flytta-leverans

Den 1 augusti blev det billigare att anlita flytthjälp, skriver NT. Detta beror på att man nu inkluderat flyttjänster i rut-avdraget. Det var för ett tag sedan som riksdagen beslutade sig för att utöka antalet godkända tjänster för rut-avdrag och flyttjänster blev alltså en utav de godkända. Nu kan man alltså anlita exempelvis en flyttfirma och göra ett skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden. Det som man får göra avdrag för vad gäller flyttjänster är flytt av bohag mellan bostäder och till magasinering, uppackning och nedpackning, lastning, lossning samt iordningställande för transport.

Se upp för oseriösa firmor

Att man nu kan göra avdrag för flyttjänster kommer sannolikt att innebära att allt fler faktiskt tar hjälp med flytten. Och bara i Stockholmsområdet finns ett stort antal firmor som är villiga att hjälpa till. Exempelvis kan man hitta en firma som har ett bra rykte och bra priser på http://spodra.se/flyttfirma. Man kan även välja att göra en enkel googling på det område man bor i, och hitta massvis med olika företag som kan hjälpa till. Men alltid när man anlitar firmor som hjälper en, och speciellt nu när man kan göra avdrag, är det viktigt att se upp med oseriösa firmor. På Privata Affärer kan man läsa att rut-avdraget för flyttjänster öppnar upp för fler sådana här firmor. Och man ger även tips på hur man kan undvika att anlita en oseriös firma. Det man bör tänka på är följande:

  • F-skattsedel. Man bör alltid kontrollera att företaget har en F-skattsedel eftersom det är nödvändigt för att få använda sig av rut-avdraget.
  • Yrkestrafiktillstånd. Det här tillståndet är lagstadgat och är ett kvitto på att bolaget har den kompetens som behövs för att flytta bohag.
  • Försäkringar. Firman bör ha rätt försäkringar ifall att något skulle gå sönder eller liknande under flytten. Har firman inte ett yrkestrafiktillstånd kan det inte teckna de försäkringar som ger det rätta skyddet vid en flytt.

Kolla upp priserna flytta-flyttkartonger

Något annat som kan vara bra att kolla upp innan man anlitar en firma är hur mycket betalt de tar för jobbet. Det kan nämligen vara en stor prisskillnad mellan olika firmor. Sedan kan det också vara så att flyttfirman tar mer pengar än vad som är överenskommet och då är det viktigt att man anmäler det till Konsumentverket. I GP kan man läsa att detta händer då och då och det finns exempelvis en flyttfirma i Göteborg som gjort detta upprepade gånger. Exempelvis begärde firman mer än det dubbla priset för en flytt de gjort. De ville först ha runt 9 500 kronor i betalt men helt plötsligt så krävde de 19 400 kronor för att de sa sig ha fraktat extra tunga möbler och gjort extra tunga lyft.