Tar du hand om ditt hem och ger det rätt underhåll kan du slippa en hel del kostnader. Med små renoveringar i tid kan de större undvikas. Fixar du strategiska saker som att laga trasiga fönster kan flera positiva effekter uppnås.

Ditt hem kan kännas som ett svart hål som slukar pengar i sitt ständiga behov av reparationer, renoveringar och tillfixningar. Det gäller att välja och att välja rätt för att pengarna ska räcka så långt som möjligt och till det som är viktigast. Vissa renoveringar kan hjälpa dig att spara pengar och vara det som gör att du kan återfå känslan av kontroll över hemmets kostnader.

Laga fönster och håll koll på fukten

Att laga fönster som är trasiga kan föra med sig många positiva saker. Ytligt sett kommer hela hemmet kännas fräschare och trevligare. Blicken dras lätt till fönstren eftersom det är där ljuset kommer in och ser de slitna ut så kan hela hemmet kännas mer slitet.

En sak av större vikt är att trasiga fönster kan släppa ut värme. Uppvärmning är en av de saker som kostar mest pengar i ditt hem och med en renovering av fönstren kan kostnaden med lite tur bli betydligt lägre än i nuläget.

Att ha trasiga fönster innebär också en risk för att huset ska drabbas av fuktskador, mögel eller andra angrepp som beror på att fukt kan ta sig in i väggarna. Du sparar kanske inga pengar på det på kort sikt, men att förebygga fuktskador innebär att du slipper stora renoveringskostnader för att åtgärda dem längre fram. Av samma anledning ska du vara uppmärksam på skador i badrum, vid dörrar, vid tvättmaskin eller diskmaskin eller i andra utrymmen där fukt kan skapas. Blir det några problem där så åtgärda dem meddetsamma.

Det viktigaste du kan uppnå om du renoverar fönstren:

  • Ett lyft för känslan i hemmet
  • Mindre värme släpps ut
  • Uppvärmningskostnader kan minska
  • Mindre risk för fuktskador

Sköt underhållet

Överlag är små renoveringar och reparationer bättre än stora. Åtgärdar du problem som till exempel att byta ut trasiga takpannor, att underhålla trägolv eller måla om huset när det är tid för det, så behövs bara små åtgärder. Låter du bli att göra det kan det leda till större skador och ett behov av mer omfattande renoveringar som är betydligt dyrare.