Julen närmar sig med stormsteg och innan vi vet ordet av så har julen passerat. Så plocka fram ditt julpynt, klä din plastgran och starta firandet nu på en gång!

Visst kan man påbörja julfirandet redan nu i november! I Helsingborg har man redan tjuvstartat med julbelysningen, en hel vecka innan första advent skriver Helsingborgs Dagblad. Men än är pyntningen inte helt färdigställd. Till exempel har kommunen beställt is från Norrland så att man ska kunna göra spännande installationer så som änglar, isbjörnar och tomtar, men isen väntas inte komma förrän omkring 6 december som tidigast. Å andra sidan finns det fler saker som hör julen till förutom is och snö, så om man verkligen vill skapa sig lite julmys och julkänsla finns en hel del smarta knep att ta till!

Pynta stämningsfullt

blomma hyacinthEtt solklart knep för att skapa en trivsam julstämning i hemmet är att placera ut riktiga julblommor lite varstans och den blomma som i särklass ger mest stämning är enligt oss den klassiska Hyacinten. Och i en artikel i GP tipsar man om hur du enkelt kan förlänga Hyacintens livslängd genom att placera den svalt och ge dem sparsamt med vatten. Till exempel är ett av tipsen att ha blomman stående på en plats på dagen och en annan på natten just för att hålla dem svala. Ett annat smart råd finns i en annan artikel och det är om man väljer att placera Hyacinten i ett lökglas så ska det bara vara rötterna som nuddar vattnet.

Olika typer av Hyacinter

Vad som ger Hyacinten sin julcharm är dess doft, men om man är känslig för dofter så gäller det att välja rätt sorts Hyacint. För det är nämligen som så att ingen Hyacint är doftfri, men det finns olika sorters Hyacinter som doftar olika mycket. Så ett tips är att alltid läsa på blommans etikett innan du köper hem den för där står oftast om den är svag, medel eller fyllig vilket indikerar vilken doftstyrka blomman har. Och om ingen märkning finns är tumregeln att de vita Hyacinterna doftar minst.

Välj rätt Hyacint efter doft

  • Svag doft – Välj blomsorten: White Pearl, Pink Pearl, Blue Pearl eller Purple Sensation
  • Medelstark doft – Välj blomsorten Anne Marie eller Atlantic.
  • Fyllig doft – Välj blomsorten Blue Star eller Delft Blue.