Vilka saker kan du själv rodda med i en badrumsrenovering? Och vad du behöver ta in hantverkare för?

En badrumsrenovering kan vara mer eller mindre omfattande. Ofta är det gamla rör som ska bytas ut, dras om eller repareras. Klinker ska knackas bort och kakel likaså. Elen kanske ska dras om och fler uttag ska till. För att inte tala om installering av ny kommod för tvättställ, uppborrning av krokar och badrumsskåp, utbyte av toalett, dusch och eventuellt badkar. Det kan i stort sett vara hur avancerat som helst. För att få bra hjälp med badrummets VVS är det viktigt att anlita experter, alltså rörmokare med erfarenhet och goda recensioner, som till exempel https://hasselbyror.se/.

När du byter ut hela badrummet

badrumHur ska du då inreda badrummet så det blir både snyggt att titta på, behagligt att vara och praktiskt att använda? I en artikel i Viivilla går det att få en hel del smarta tips. Det är bland annat att planera badrummet innan, så att du verkligen får plats med allt det du vill ha med. Smarta saker är till exempel duschdörrar som fälls inåt istället för utåt, det tar mindre plats. Speglar i badrummet gör att det känns större, liksom rätt belysning. Om du dessutom installerar en dimmer kan du enkelt få en mysig känsla när du dimrar ned belysningen på kvällar och tidiga mornar.

Andra råd är att tänka på helheten. Välj ett kakel och klinker som passar ihop med varandra färg- och strukturmässigt. Ett halkfritt kakel att gå på är viktigt, då slipper du dessutom placera ut en halkmatta i duschen. Glöm heller inte att göra badrummet både inbjudande och mysigt med de material och prylar du tycker om, det kan vara allt från trädetaljer, ljus som doftar, mjuka, snygga handdukar liksom en skål med badbomber att plocka ur. Fler inspirationstips här.

Vad får du göra själv?

Just i badrummet är det inte allt för mycket du får göra själv om du inte är rörmokare, elektriker eller VVS-specialist. Däremot kan du vara med under arbetets gång och se till så att allt sker enligt plan. I en artikel i Expressen finns en lista på vad du får göra och inte.