När det är dags att köpa en bostad finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Du behöver bland annat ha gjort en kalkyl över hur mycket du kan låna och det finns också en hel del att tänka på vid en budgivning.

köpa husFör att ha råd med en bostad behöver du ha en tillräckligt hög inkomst för att få ett bolån. Om du har en partner är det era bådas inkomster som räknas samman. På https://www.comboloan.se/bolan/ kan du läsa mer om vad som gäller för att få ett lån och du kan också enkelt jämföra olika långivare för att hitta den med bäst villkor och lägst ränta.

Låna pengar och lägga bud

Första steget till din nya bostad tar du genom att gå igenom din ekonomi och undersöka hur mycket pengar du har råd att lägga varje månad på boende. Kontakta olika långivare för att se hur mycket pengar de är villiga att låna ut och se till att även få ett lånelöfte. Ett lånelöfte är endast giltigt under en begränsad period och om det tar tid att hitta rätt bostad kan du därför komma att behöva förnya löftet. Eftersom bostadspriserna har stigit mycket de senaste åren har det kommit nya begränsningar för lån och bland annat har ett amorteringskrav införts. Kravet gör att en större del av nya lån måste amorteras av, vilket gör att månadskostnaden för boendet stiger.Tänk på att det går att förhandla med de olika bankerna för att få ner räntan på lånet.

En budgivning kan vara en nervös process men genom att ha en tydlig strategi innan du ger dig in i den kommer du att bli betydligt lugnare. Se till att ha ett maxtak och stanna där om priset sticker iväg. Undvik att minska ner ökningen av dina bud när du närmar dig ditt max eftersom det signalerar att du snart har nått din gräns.