Något som kanske alla inte tänker på är hur mycket ljus betyder för oss människor. Olika typer av ljus kan få oss att känna på olika sätt. Det är därför speciellt viktigt att man har rätt belysning i hemmet.

1103854-light-bulb

I Svenska Dagbladet kan man läsa att blått ljus piggar upp mer än en kopp kaffe. Ny forskning visar nämligen att försökspersoner som exponerats för blått ljus får en snabbare reaktionstid och kan dessutom fokusera bättre. Finns blått ljus i miljöer där vakenhet och kognitiv funktion är viktigt, kan ljuset alltså ge positiva effekter. Man fann även att blått ljus förbättrar precisionen i att fatta beslut under ett reaktionstest och man fattar även beslut snabbare. Reaktionstiden förbättrades särskilt bland de deltagare som hade blåa ögon. Forskare tror på grund av resultatet att blått ljus kan komma att användas mer i idrottshallar. Detta för att det blåa ljuset har potential att förbättra prestationer. De tror även att man kan komma att använda blått ljus i olika arbetsrelaterade situationer där vakenhet är viktigt.

Tips på belysning som gör en pigg

Att olika typer av ljus spelar en stor roll för oss människor är alltså klart. Det är dock inte bara på arbetet eller när vi sportar som vi behöver ljus, utan även i hemmet. Det finns många sidor på nätet som säljer olika typer av lampor, exempelvis http://www.lampgallerian.se/. Är man trött på grund av den mörka årstiden som råder, kan man faktiskt bli piggare genom belysningen i hemmet. Här kommer ett par tips på hur man kan belysa hemmet för att öka piggheten:

  • Mycket ljus behövs på morgonen så därför kan det vara bra att installera lampor i badrummet med ett starkt, kallt ljus. Det får gärna vara så likt dagsljus som möjligt.
  • Varva varmt och kallt ljus. Lampor med kallt ljus är bra att ha i kök, badrum och andra platser där man vill vara pigg. Lampor med varmt ljus kan man ha i sovrummet. Läs mer.
  • Låt ljuset reflektera. Får du ljuset direkt från källan kommer pupillerna i ögat att stängas och du tar då inte tillvara på ljuset. Se därför till att belysningen reflekterar mot ljusa väggar till exempel.

Se dock upp med levande ljus och värmeljus. Även om de kan vara mysiga innebär de även en stor risk. Glömmer man att släcka dem kan det börja brinna och har man otur kan värmeljusen även explodera, skriver NT.