16835227-overgivet-hus-interiorAllt fler byggnader drabbas av mögel på grund av förhöjd fuktnivå inomhus. Allt fler kräver åtgärder men tyvärr är det inte alla som får det. Här berättas om Leif Holmgrens kamp, kyrkor på Gotland och asylboenden som inte går att vistas i.

Sverige är ett land med mycket kustlandskap, sjöar och nederbörd vilket gör att det lätt blir fuktig. I och med det kallare klimatet tar det längre tid för fukten att försvinna ur olika utrymmen vilket kan leda till mögelskador. En annan anledning till att fukt och mögelskador är så vanligt i Sverige beror på icke-fackmannamässigt byggda hus. Men hur får man då lättast bort fukten från sitt hem eller andra byggnader? Det gäller att börja innan nivån av fukt inomhus blir för hög. Ett prisvärt sätt för att föra ut fukt ur alla typer av byggnader är genom att införskaffa Woods avfuktare. Luftavfuktare från Woods tar bort fukt och dålig lukt och är kända för att hålla länge och vara några av de mest effektiva på marknaden.

Möglande kyrka och fallfärdiga asylboenden

I en artikel från Sveriges Radio kan man läsa om tre kyrkor på norra Gotland som drabbats av mögel och fuktskador. I en av kyrkorna är till och med orgeln möglig. Pia Åbom som är ordförande för en av kyrkornas församlingsgårdar tycker att detta är jättetråkigt, möglet kom till kyrkan efter en felaktig renovering som skedde på 1950-talet. Luftcirkulationen i kyrkan är lika med noll, vilket leder till att fukten inomhus således är väldigt hög, till och med ett krucifix med Jesus som hänger ovanför altaret har drabbats av mögel. Kyrkorna på Gotland är långt ifrån ensamma, det finns gott om andra typer av byggnader som också har stora problem med konsekvenserna av fukt. På flera asylboenden i Bergslagen är fuktnivån under all kritik, och boendena präglas av stark mögellukt och fallfärdiga partier, samt skadedjur som kackerlackor vilka trivs i fuktiga miljöer, skriver tidningen Hem & Hyra.

Drömmen om nybyggena i Tyresö blev rena mardrömmen

Byggnadsarbetaren Leif Holmgren med familj köpte år 2004 nyproducerade hus i Tyresö, vilka skulle vara fuktfria, byggda av naturmaterial och lovade låg förbrukning av energi. Men så var inte fallet, för Leif blev det en mardröm när huset började mögla efter bara ett år. Sedan dess har det varit en lång och kostsam resa där mögel och fuktskador samt underkända konstruktioner och ingen hjälp i ärendet kantat vardagen.