En trevlig uteplats är en ypperlig plats för avkoppling och umgänge. Alla uteplatser eller altaner är inte anpassade för året runt bruk. Men oavsett hur du tänkt göra med din uteplats så följer här tips på hur du kan skapa en härlig uteplats och hur du ska tänka inför vintern.

Om du ska fixa till en trevlig uteplats kan det vara smart att fundera över om det behövs markiser eller ett uterum för att få till den rätta känslan. På Persiennkompaniet.se finns massor av markiser som skapar ett skön miljö för dig både inomhus och utomhus, och uterum som gör det möjligt att använda uteplatsen året om. Båda dessa varianter ger en mysig och hemtrevlig känsla, perfekt för den personliga uteplatsen.

Textilier, växter och utekök8727140-cooking-cedar-salmon-on-the-barbecue-at-the-outdoor-kitchen

Vill man få till en personlig och användbar uteplats ska man skippa dyr design och satsa på komfort och växtlighet istället. Ha mycket kuddar, filtar och dynor tillgängligt och var inte rädd för att plantera blommor, kryddor och andra typer av växter. Det kan vara schysst att bygga ett enkelt utekök. Uteköket är såklart perfekt under vår och sommar också, men på hösten och vintern är det kallare utomhus och man hänger inte på samma vis på uteplatsen. Vad är då mysigare än att vira in sig i en filt och tillaga en måltid i uteköket med nära och kära? Infravärme kan då också vara en bra idé. Om det inte är för kallt kan man äta måltiden ute också. Att laga mat utomhus är en superhärlig känsla och förlänger också användningen av uteplatsen till de kallare månaderna.

Inför vintern

Även om uteplatsen är avsedd för att användas under vintern så är det ändå vissa förberedelser som behöver göras för den kallare säsongen. Alla växter måste plockas in för att överleva, har man ett varmt växthus är det ett extra plus. Väl inomhus är inte faran över. Växternas bevattning måste minskas och temperaturen runt omkring måste vara jämn, skriver Expressen. Eventuella vattenledningar och elektronik måste tas in när det inte används, det förstörs annars av kylan. Markiser bör inte vara utfällda hela tiden och uterum måste kontinuerligt skottas från snö för att inte rasa ihop. Textilier av olika slag bör endast vara ute under användning för att inte mögla, läs om förberedelser i SVD.