Att renovera på egen hand kan vara bra för att hålla ner kostnaderna och sätta sin egen prägel på sitt hem. Det gäller att du har koll på vilka arbetsuppgifter du får och inte får genomföra på egen hand. Att exempelvis renovera sådant som kommer innebära att du drar om rör, kommer i kontakt med vatten eller el är typiska områden som kräver en specialiserad hantverkare.

Det är definitivt en spännande utmaning att renovera sitt eget hem, men man bör alltid tänka på att säkerheten är a och o för hemmafixaren oavsett vad man renoverar. Det finns en rad olika arbetsuppgifter som du kan ta dig an på egen hand, såsom lägga golv, spackla och måla om eller installera egna hyllor och skåp. Men arbete som kräver en specialiserad hantverkare bör man inte tumma på. Det gäller exempelvis rörmokeriarbeten, våtrumsarbete och elarbeten.

Kan du göra arbete på egen hand eller krävs en hantverkare?

Idag är det mycket vanligt att man köper en bostad som behöver renoveras. Dels för att prislappen på bostaden oftast är lägre än en bostad som redan är helt klar, men också får att man kan sätta sin egen prägel på inredningen. Vill man dra ner på kostnaderna ytterligare då gäller det att kavla upp ärmarna och ta tag i renoveringen på egen hand. Detta gäller dock till en viss gräns då vissa arbetsuppgifter måste genomföras av en person som är utbildad för att hantera arbetet. Innan renoveringen sätter igång kan det vara bra att planera vilka uppgifter du kan ta tag i på egen hand och vilka som måste delegeras.

Om renoveringen som du vill genomföra inkluderar att göra om ett badrum, dra om el eller kanske installera ett nytt kök som kräver rörmokeriarbete så ska du definitivt anlita en hantverkare. Detta gäller inte bara för att säkerställa att arbetet blir korrekt utfört, men också av försäkrings- och säkerhetsskäl. Skulle oturen vara framme och något inte fungera som det ska så är du täckt av försäkringen för att kunna göra om arbetet. Var inte rädd för att ta dig an en renovering, även om det kan tyckas vara omtumlande i början. Se dock alltid till att veta vad du kan och inte kan göra på egen hand och ha alltid din och andras säkerhet i första hand.