I Karins trädgård möts effektfulla materialval som rostiga hårda stålkanter och mjuka trästöd i pil och kastanj. Det märks att någon har tänkt på trädgårdens olika in och utblickar; på gångarnas rörelse och att det finns många sköna sittplatser. Det yvigt gröna sätter stämningen. Rabatterna är täta och artrika. Här stormtrivs flocknäva och jättedaggkåpa tillsammans med olika prydnadsgräs som delvis växte här redan innan familjen flyttade in.

Så står det inledningsvis i en artikel från dt.se och man blir minst sagt inspirerad att ta tag i sin trädgård för att få samma resultat som Karin som de skriver om har.  Däremot är det svårt att nå ett fint trädgårdsresultat om man inte har kunskapen, och saknar ”gröna fingrar” som det så fint heter. Vad man då kan göra istället är kontakta en trädgårdsarkitekt som kan det här med trädgårdsdesign och trädgårdsplanering. Kolla in exempelvis http://njutatradgardsdesign.se/ så hittar du hjälpen för att få till den trädgård du önskar och längtar efter. Man ska dock vara medveten om att även om man får proffshjälp så kommer det ta tid att få till sin drömträdgård.

Tålamod är viktigt för att få snygg trädgård

trädgård2

Det är som det står i den här artikeln är man tagit fram flera olika trädgårdstips ”Ha tålamod. De tar tid för en trädgård att utvecklas. Att få de där riktigt maffiga rosorna kan ta fem år.” Och saknar du tålamodet kommer du kanske att tröttna på att ingenting händer och sluta hålla på i trädgården. Då är det verkligen en smart sak att låta någon annan sköta det, så kan du syssla med annat i väntan på att din trädgård växer fram.Om du ändå vill vara med och dona med trädgården kommer här några bra tips som du kan ha i åtanke:

  • Ta ett projekt i taget och gör färdigt det helt och hållet innan du påbörjar nästa.
  • Våga testa nya och annorlunda saker. Även fast det kanske ser knepigt ut så kan det vara värt det i längden. På så vis får du också något eget och unikt, istället för en kopia av någon annans trädgård.
  • Ta reda på blommingsperioden och hur lång tid den är. Det ger dig informationen om hur mycket arbete som krävs innan du köper nytt.
  • Gamla barrväxter, buskar och träd kan stammas upp snarare än att bara kastas. De gamla kan ge trädgården en spännande och snygg struktur.
  • Njut av din trädgård! Det är det den är till för.

Den sista punkten ”njut av din trädgård” kan beskrivas såsom att det är viktigt att man ser till att trädgården lever för dig och inte tvärtom. Så snart din trädgård blir ”ångestladdad” är det dags att ta en paus eller alternativt ta hjälp utifrån. Din trädgård ska endast innebära njutning, och gör den inte det är det inte värt ansträngningen. Viktigt är också att man ser till att man inte ”försvinner bort” i trädgårdsarbete. Det är lätt att man låter en hobby ta över, vilket kan leda till att man inte tar hand om arbete och familj.