Tycker du att det fattas något på din fasad? Du kanske har en uteveranda eller en balkong och vill ha tillgång till den från markplan. Ett tips är då att låta konstruera en fasadtrappa.

En trappa kan fästas på fasaden av hantverkare eller du själv om du är väldigt händig. Om du på egen hand ska försöka dig på momentet kan du få en arbetsplattform till bra pris hos Trappverket. Trappverket erbjuder arbetsplattformar till företag och driver du egen firma kan du lätt hitta den bästa varianten där.

fasadtrappa Fasadtrappans fördelar

Det finns många fördelar med en fasadtrappa. Dels tillför den faktiskt något extra rent estetiskt på en husfasad, och dels är den lämplig om du vill komma ned från en högre uteplats, ner till trädgården utan att gå igenom hela huset. Fasadtrappan är också mycket smart att agera brandtrappa eller om det skulle vara inbrott i huset och du och din familj måste ta er ut snabbt. Det gäller dock att trappan är säker och att du inte halkar eller snavar. Som Boverket säger:

Räcken och ledstänger är viktiga för att undvika fall från höjder och som balansstöd vid nivåskillnader eftersom även små nivåskillnader kan vara riskabla om de inte uppmärksammas

En trappa utanpå huset kan antingen vara i stål, av betong eller i trä. På Trappverket är ståltrappor vanligt och kan bli oerhört snyggt utanpå ett arkitektritat hus eller ett hus i minimalistisk stil. Till ett trähus rekommenderas dock en trappa i trä, eftersom det lättare smälter in med resten av huset.

Kanske vill du även prova på något som en spiraltrappa i stål inomhus för att länka samman övervåningen med undervåningen på ett designrikt plan.