För lite mer än ett år sedan kom de så kallade Attefallshusen – små hus på 25 kvadratmeter som kan användas som permanentbostäder och kan byggas utan bygglov. I storstäderna har dessa hus börjat byggas för att bekämpa bostadsbristen men det har inte byggts så många än så länge.

12856315-torp

I Svenska Dagbladet kan man läsa att 25 kvadratmeter stora Attefallshus byggs och säljs som bostadsrätter i Bromma i västra Stockholm. De små husen ska ligga i anslutning till två parhus och beräknas kosta runt 2 miljoner kronor styck. Det är inte första gången som dessa Attefallshus byggs och säljs som permanentbostäder, utan det har tidigare gjorts i Huddinge. De på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier tror att det i framtiden kommer bli vanligare med Attefallshus som bostäder. Framförallt i tätbebyggda områden som exempelvis Göteborg, Uppsala, Malmö och Stockholm.

Få hus byggda än så länge

Även om det byggs en del Attefallshus som ska fungera som permanentbostäder, har det dock inte byggs lika mycket som man trott efter att de funnits på marknaden i ett år. I Dagens Nyheter kan man läsa att det i början på det här året till exempel bara hade godkänts 12 av totalt 19 ansökningar om att få bygga så kallade komplementbostadshus i Göteborgs kommun. Varför man på stadsbyggnadskontoret i Göteborg tror att så få Attefallshus faktiskt har byggts beror på att kraven kan vara för högt satta. Kraven är nu som en vanlig bostad, vilket kan ses som för omständligt. Hade de varit lägre satta kanske det hade varit mer intressant att bygga sådana här hus.

Så inreds ett Attefallshus 3975301-bastu

Men egentligen är det inte så komplicerat att bygga ett Attefallshus och den som vill ha ett sådant här hus på tomten behöver inte ens ansöka om bygglov. Bygger man ett minihus på tomten kan man använda det till att hyra ut för hyresgäster och det kan man faktiskt tjäna ett par tusenlappar på. Husen är trots allt på 25 kvadratmeter och det är ganska stort. Men hur inreder man då ett sådant här hus om man vill hyra ut det eller kanske ha det själv? I Expressen kan man läsa om fem tips som kan komma till hands när man inreder ett Attefallshus:

  • Möblera med möbler som är flexibla och nätta.
  • Håll inredningen väldigt enhetlig.
  • Skärma av olika partier i huset med draperier.
  • Låt färgskalan vara ljus för att skapa mer rymd.
  • Inred med ett litet kylskåp, mikro och kokplatta. Disken kan man sköta utomhus.

Friggebod istället?

Är man istället ute efter ett lite mindre hus på tomten som inte ska användas som permanentbostad, utan kanske som ett gästhus, kan man istället köpa en friggebod på 15 kvadratmeter. Den här kräver inte heller något bygglov och den kräver inte heller att man lämnar in något startbesked till kommunen. Friggeboden kan man egentligen bara bygga om man så vill, så länge man har ett godkännande från grannen om den ska byggas närmare än 4,5 meter från granntomten.