Det finns något romantiskt med tanken på att bygga sitt eget hem. Att få använda sin egen kreativitet och bestämma allt själv. Men vad ska man tänka på innan man ger sig i kast ett sådant byggprojekt? Här är några fördelar och fallgropar med att bygga nytt.

Det är få som har nog med kunskap för att bygga hus helt från grunden. Men det finns en mängd olika byggfirmor som gärna hjälper dig skapa hemmet du alltid drömt om. Det är alltså möjligt att ha tummen mitt i handen och ändå vara med och detaljplanera husbygget. Det behöver inte heller bli dyrare än att köpa ett gammalt hus. Några av tjusningarna med att bygga nytt är:

  • Att skräddarsy. Ni får chansen att skapa en planlösning som är unikt anpassad efter era behov. Huset kommer varken bli för stort eller för litet. Ni behöver inte slåss om otillräcklig förvaring. Eller byta ut favoritmöbler som inte passar rummens dimensioner.

 

  • Inga dolda fel. Att köpa ett gammalt hus kommer med vissa risker. Fuktskador är det vanligaste dolda felet du måste hålla utsikt efter. Och desto äldre ett hus är desto större ansvar har du som köpare. Om man känner sig lurad kan det ibland vara svårt att få ersättning för skadorna och ofta slutar det hela i domstol. Och om skadorna upptäcks mer än tio år efter husköpet blir du själv tvungen att stå för reparationskostnaden.

 

  • Högt affektionsvärde. Huset ni bygger är ert hem – ingen annans. Inga andra barfotafötter har tassat i trappen, ingen annan har druckit direkt ur kranen och ingen har hängt sina familjefoton på väggarna. Det betyder självklart inte att ni inte kan hämta inspiration från saker ni redan sett. Kanske kan ni återskapa utvalda delar ur ett kärt men förlorat barndomshem?

 

  • Att spara in på elen. Nybyggda hus är oftast mer energisnåla än gamla. Och alla kan nog hålla med om att det finns roligare saker att lägga pengarna än höga driftkostnader.

Innan bygget kan börja

När ni köper mark är det också bra att undersöka dess byggvänlighet. Vilket förarbete krävs innan husgrunden kan läggas? Finns det sten som måste sprängas bort? Rotsystem att dra upp? Undersök i förväg för att undvika oförutsedda kostnader.

Och innan ni kan sätta igång med bygget måste ni såklart ansöka om bygglov. Reglerna för detta varierar från kommun till kommun. Hos byggnadsnämnden finner du alla blanketter och specifika regler. Vill du läsa mer om bygglovsfrågor kan du göra det på Boverkets sida.